Ünnep és zászlószentelés

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtti napon került sor iskolánkban a nemzeti ünnepre való megemlékezésre, melyet idén is a Harmónia Művészeti Iskola tanulói adtak elő színpadias díszletek mellett a megszokott magas színvonalon.

Felkészítőik Abriháné Karniczki Csilla és Szabadné Dudás Ildikó tanárnők voltak.

 


A műsor megkezdése előtt Gyimesi Attila történelemtanár tartott rövid előadást a zászló és a jelképek történelméről. Elhangzott, hogy a zászló jelkép. Az összetartozás szimbóluma. Már a középkor óta, mintegy ezer éve ez így van. A mi iskolánk éppen 10 éve írt ki diákpályázatot az újtelepi iskola logójára. Az iskola és Újtelep jellegzetességeiből (tölgyfalevél, kerengő, sárga-zöld-barna színek) készült kompozíciókat Szabari Zoltán művésztanár alkotta egységes egésszé.
2013. szeptember 1. Katolikus iskolává válásunk tiszteletére új jelképet kellett terveznünk, amely kifejezi nemcsak újtelepi, hanem katolikus keresztény mivoltunkat is. Az új jelképen a sárga szín dominál, mely szép fehér alapjával nemcsak az intézmény, de a katolikus egyház lobogójának is a színvilágát tükrözi. A rajta lévő kék betűk „ÚJTELEPI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2013” Szűz Mária színeire emlékeztetnek. Jézus betűjele a kereszténységre, a könyv szimbóluma pedig a tudásra utalnak. A jövőben iskolánk minden hivatalos helyén (levél, honlap, stb.) ezt a jelképrendszert fogjuk használni!
Az emelkedett pillanatok zárásaként Nagy István Lénárd plébános úr megáldotta iskolánk új zászlaját, melyet ünnepélyes külsőségek között, Muszorgszkij indulójának dallamára a zászlóvivő és kísérő diákok vittek körbe és mutattak be a jelenlévőknek!
 

 

Vissza a főoldalra