A hagyományok útján
A mi vidékünk - a mi világunk
 


December 7-én rendkívüli nap volt az Újtelepi Katolikus Általános Iskolában.
Reggel minden tanuló és pedagógus a tornaterembe indult, ahol Szent Miklós ünnepét tartottuk meg. Megérkezett a Mikulás is. A színjátszó szakkör tagjai rövid műsorral kedveskedtek neki. Ezt követte az ajándékosztás, melyet versekkel, dalokkal köszöntek meg a gyerekek.

A délelőtt további része is tevékenyen telt az iskolánkban, az itt is működő Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola sikeres pályázatának köszönhetően. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta „A mi vidékünk - a mi világunk” címet viselő rendezvényt.
Az alsósak osztályonként különféle foglalkozásokon vettek részt. Megismerkedtek többek között a gyöngyvasalás, nemezelés, filchímzés folyamatával. Kézműves foglalkozás keretében készítettek filcrátétes karácsonyfadíszeket.
A felsősek kisebb csoportokban sütöttek-főztek, agyagoztak, varrtak, hímeztek, szőttek, vagy épp karmantyúbabát készítettek. A fiúk is találhattak kedvükre valót, íjászkodhattak, sorversenyen vehettek részt. Kovács Tibor táncpedagógus irányításával néptáncot tanulhattak, melyet délután büszkén be is mutattak társaiknak.
A sokrétű manuális tevékenység során a gyerekek segítségére voltak a Hevesi Nyugdíjas Egyesület tagjai, a Hevesi Háziipari Szövetkezet dolgozói, a Harmatcsepp Családi Napközi pedagógusai, az Aranykéz szakkör tagjai, Lassú Imre keramikus, Jakab Tibor fotóművész. Ezúton is köszönjük azt a türelmet és kedvességet, mellyel tanulóinkat segítették, tanítgatták.
A foglalkozásokat ebéd követte, ahol megízlelhettük a hevesi „lagzis krumplit” és a híres átányi „szerelmeslevelet” is. A finom ételek után a Harmónia Müvészeti Iskola színjátszói megelevenítették a hevesi Marci-legendát, melyet Abriháné Karniczki Csilla tanárnő tanított be.
Az események zárásaként a korábban meghirdetett Szent Karácsony rajzpályázat díjainak átadására került sor, melyet a Hatvani Galéria ajánlott fel. A díjakat vendégeink, dr Tóth József országgyűlési képviselő, Csuhány Bence a Magyar Nemzet Vidéki Hálózat Heves megyei referense, és Sveiczer Sándor önkormányzati képviselő nyújtották át a tanulóknak. A pályázatra beérkező összes alkotás egy kötetben is megjelent Szabó Zsolt Hatvan polgármesterének és országgyűlési képviselőnek köszönhetően. A könyvet ingyenesen a napokban vehette át valamennyi a pályázaton résztvevő gyermek.
Végül a megjelentek megtekinthették alkalmi kiállításunkat. Helyet kaptak itt tanulóink rajzai a mi vidékünkről, illetve a városunkban alkotók- Árvai Erzsébet , Budai-Tóth Zsuzsanna, Kovács László, Lassú Imre, Paksi Piroska, Szabari Zoltán, Vass Ildikó munkái.
Igazi élményekben, új ismeretekben gazdag napot tölthettünk el mindannyian, akik részesei lehettünk ennek a rendezvénynek.
 

Borbásné Nagy Tünde
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a főoldalra