Lelki nap

 

„MERT ÚGY SZERETTE ISTEN A VILÁGOT...”

Húsvéti lelki nap az Újtelepi Katolikus Általános Iskolában

 

Könnyű lenne néhány mondatban, szárazan elsorolni, mi is történt 2014. április 15-én, pénteken délután az iskolánkban. De azt hiszem, ha csak ennyit tennék, a lényeg elsikkadna.

Ugyanis alig több mint egy éve kezdtünk először beszélni arról, hogy milyen jó lenne katolikus iskola lenni; hogy milyen jó lenne, ha az Egri Főegyházmegye átvenne bennünket. Dr. Ternyák Csaba érsek úrnak, az egyháznak és a szülők egységes akaratának hála, mindez létrejöhetett. És azóta, mióta a szándékból valóság lett, szinte földrengető változások történtek velünk ebben a tanévben: Veni Sancte ünnepélyes tanévnyitó, egyházi ünnepek sora, lelki nap decemberben kis csoportos interaktív foglalkozásokkal, Szent Miklós és a karácsony ünnepe más módon, mint addig...és az egyházi szokások, formulák mind átformálták szép lassan életünket, lelkünket az iskolában. Ez a hosszú út ért most ahhoz az állomáshoz, amit a húsvéti lelki nap jelent.

Izgalommal és érdeklődéssel vártuk a programokat, hiszen először tapasztalhattuk meg, milyen is templomban várni az ünnepet, nem az iskolában. A hosszú munka után jól esett diáknak, tanítónak egyaránt megpihenni és elcsendesedni egy kicsit. Elfordulni a világ zajától, forgatagától. A szentmise liturgiája ehhez hozzásegített bennünket. A szertartás tanító részében Budai Kitti 7. osztályos tanuló Izajás próféciáját olvasta fel (Iz. 49 1,6), majd Szalai József diakónus János evangéliumából idézte fel az utolsó vacsora emlékezetes mozzanatát, Júdás árulását. (Jn 13, 21-33, 36-38) A szentbeszédben Galó Gábor atya mindenki számára könnyen érthető nyelven, nagyon szemléletes példákkal ecsetelte az árulás és a hűség ellentétét. A szentmise fő üzenete felénk a János evangélium verse volt: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.”(Jn. 3,16)

Ezt követte egy igazán különleges élmény, a PaterRock együttes koncertje iskolánk tornatermében. Örömmel és érdeklődve „fedeztük fel” az addig miséző lelkész, Gábor atya kezében a szólógitárt. Nagy Krisztián atyát már ismerősként üdvözölhettük, hiszen volt már iskolánkban „szólóban”. Lipcsák János és Czibere Zsolt atyákat is szeretettel köszöntöttük. János atya igazi showman módjára kötötte le a figyelmünket. A zenekar tagjai egyébként alaposan megmozgatták a főként lelkes kicsikből álló – ülő közönségüket és a felnőtteket is. Élmény volt látni, hallani, hogy a zene nemcsak hangos zaj lehet (mint általában napjainkban), hanem lelki felüdülést jelentő szórakozás is!

A Tankcsapda együttes Örökké tart című dala mottó és üzenet is volt egyben a Pater Rock részéről is: „… az élet ajándék!”

A rövid uzsonnaszünetben volt lehetőség a lelkiek után egy kis testi táplálék magunkhoz vételére is! (Mottó: „A lélek ugyan készséges, a test azonban erőtlen” Mt. 26,41) A nap záró akkordjára készültünk közben lelkileg is ráhangolódva a Passió című dramatizált jelentre.
A darab megtekintésére visszasétáltunk mindnyájan, osztályonként a templomba. A Harmónia Művészeti Iskola felső tagozatos színjátszós tanulói korhű jelmezben, átélt szövegmondás mellett adták elő Jézus szenvedéstörténetét, melyet Szalai József diakónus tervezett meg az újtelepi kis templomunk jelképes színpadára. Az amúgy is hidegre fordult időjárás mellett a történet is borzongatóan hiteles és szemléletes volt. Hála és köszönet érte a lelkes, időt és fáradságot nem ismerő kolléganőnek, Abriháné Karniczki Csillának és tanítványainak!

A lelki nap délutánja az ünnepkor szokásos jókívánságok mellett köszönetnyilvánításokkal fejeződött be. A programok és a színdarab készítőinek Bódor Istvánné igazgató asszony és Nagy István Lénárd címzetes plébános úr mondott köszönetet. Istennek hála! Élményekkel gazdagon térhettünk haza otthonainkba szeretteink körébe!

Istentől megáldott és kegyelmekben gazdag, szép ünnepet kívánok mindenkinek!

 

Az Újtelepi Katolikus Általános Iskola lelki közössége nevében írta: 

Gyimesi Attila
magyartanár

 

 

Vissza a főoldalra