Húsvéti lelki nap

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

2015. március 31. délután tartottuk az Újtelepi Katolikus Általános Iskola húsvéti lelki napját. Rendhagyó volt az alkalom, mert ezúttal kiléptünk szűkebb pátriánkból, és a belvárosi plébánián, valamint a templomban voltak a rendezvények és a foglalkozások.

A lelki napot szentmisével kezdtük. Nagy István Lénárd plébános úr János evangéliumának a 13. fejezetére építette a szentbeszédét. Ez az evangéliumi rész az utolsó vacsorához, annak is a végéhez kalauzol bennünket. Jézus bejelenti a tanítványoknak elárulásának tényét. Az apostolok megdöbbenve kérdezik, hogy kiről beszél. Júdás távozása után bejelenti: „Most dicsőült meg az Emberfia, és az Isten is megdicsőült benne”, ezzel utal a ráváró szenvedésre. Jézus megjövendöli Péter tagadását is. Hiszen nem Péter, Júdás és a Főtanács miatt kellett szenvednie, hanem szeretetből vállalta áldozatát, hogy mindenkit elvezessen az üdvösségre. A diákoktól is azt kérte plébános úr, hogy a saját életükben tegyenek meg mindent, amit tudnak, apró kis áldozatokat hozva másokért! Így lehetnek Jézus méltó tanítványai, követői!

 

 

A szentmisét a belvárosi plébánia helyiségeiben csoportos foglalkozások követték. Erre a feladatra az Assisi Szent Ferenc Kisnővérei vállalkoztak, akik Arlóról és Bükkszentkeresztről érkeztek hozzánk, Hevesre. A gyermekek életkori sajátosságaiknak megfelelően kerültek közelebb a húsvéti misztériumhoz Mónika, Alexa, Rita és Judit nővérek segítségével.

 

 

 

 A hely szűke miatt szó szerint zsúfoltra sikeredett a délután. De ahogy a mondás is tartja: sok jó ember kis helyen is elfér. Végül lelkiekben gyarapodva, élményekkel gazdagodva térhettünk vissza bő egy óra elteltével a Keresztelő Szent János nevét viselő nagytemplomba, ahol már készen várt bennünket a passiójáték díszlete és az előadók. (a Blaha Színkör Társulata, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola, az Újtelepi Katolikus Általános Iskola és az Eötvös József Református Oktatási Központ diákjai, valamint a Keresztelő Szent János Kórus tagjai)

A passiójáték különlegessége abban volt, hogy az egy eredeti, 19. századi szövegkönyv, Vencel József Misztériumjáték című művének színpadi átdolgozásával került előadásra, melyet a Társulat vezetője, Erdészné Turcsányi Katalin rendezett.

 

 

Köszönet Bódor Istvánné igazgató asszonynak a rengeteg szervezőmunkáért, Nagy István Lénárd plébános úrnak, hogy helyet biztosított a Plébánia épületében és tartalmas gondolataival gyarapított bennünket! Köszönet Assisi Szent Ferenc Kisnővéreinek a tartalmas foglalkozásokért! És köszönet Erdészné Turcsányi Katalinnak, a Blaha Színkör Társulat vezetőjének a lelkiekkel gazdagító előadásért!

Bár a taps és az elismerés az embereknek, az előadóknak szólt, azért tudjuk: a dicsőség Istené! Ámen!

 

Heves, 2015. április 15.

  

Az Újtelepi Katolikus Általános Iskola közössége nevében:

Gyimesi Attila magyartanár

 

Vissza a főoldalra